jom usha bahan2 nye...:
Biskut Digestive - aku rase aku prefer biskut marrie kot kan?
Buttercup
Cheese Philadephia
Buah Peach
Gelatin 30g
Susu cair or fresh milk
cam ner nk wat nehh...?
memule hancurkan biskut tu - or dgn lain perkataan, blend kan deh
cairkan butter dalam seperuh buku gtu
nie ler gayenye bile buttercup ngn biskut hancur tu da sebati 2geder2 kan - kne padatkan dalam loyang kek terus ler yer
kate nok jadi chefff... x kan loyang kek pun x dop. haruuu gtu
fridge kan yer loyang n isi nye tu
sementara nk tggu base nye keras, meh ler potong buah suke suke... ahaksssss!
da setel potong buah tu kecik2, potong plok ar cheese nie plok. kut saiz yg agak2 kte leh blend
2geder2 kan cheese ngn buah tadi - campurkan sekali ngn susu cair or fresh milk. blend dehhhh... xyah ar blend abis deh. kasi ade bentuk sket buah tadi tu. ahakssssss...
da siap blend, amik 15g gelatin, 50ml air dr buah peach tadi (beli yg dlm tin kan... kompem ade air buah tu kan...
pastu double boil smpai gelatin tu jd jernih. x lame pun. kejap jer ni dlm 2 minit gtu
lepas jernih,masukkan dalam blender yg ade cheese tadi n blend kejap bg sebati
lepas jernih,masukkan dalam blender yg ade cheese tadi n blend kejap bg sebati
kalu tak nak blend, kacau pakai spatula pon boleyyy
da setel, tuang ar atas base kek tadi tu
Okay.Lepas 5-10 minit, susun buah peach kat atas cheese tu tadi.
bile dah jernih, tuang atas lapisan cheese & buah peach tadi
lpk jap baru masuk lam fridge
lpk jap baru masuk lam fridge