Tuesday, June 7, 2016

biNGka rOti

5 keping roti putih 
3 cawan santan /susu segar/susu cair
2 biji telur
3/4 cwn gula pasir (boleh kurang 1/2 cawan)
1 sudu kecil garam
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

carik-carik kecil roti dan rendam sekejap dengan 2 cawan santan
tekan sikit dengan sudu bagi roti terendam
blender baki 1 cawan santan/susu segar/susu cair, telur,gula, garam, esen vanilla dan tepung gandum hingga da agak2 sebati semenye
tuang bahan yg diblender dalam roti yg terendam
loyang ( 8'x8') sapu minyak dan alas baking paper atau sapu minyak/marjerin utk elek melekat pada loyang
panaskan oven dulu dlm 8-10 mnt
bakar dalam oven 180 degree (oven kecil 170 degree) selama 45 mnt - 1 jam (garing)
biarkan sejuk n potong