ade oven baru da kan...?!
Doh utk pizza:
1 3/4 cwn tepung gandum
3/4 cawan air suam
1 sb yiskering (guna mauripan)
1/2 sk gula
1/2 sk garam
1 sb minyak masak/minyak sayur
1 3/4 cwn tepung gandum
3/4 cawan air suam
1 sb yiskering (guna mauripan)
1/2 sk gula
1/2 sk garam
1 sb minyak masak/minyak sayur
Mula2 campur air suam,yis dan gula. Tunggu kejap dlm 2-3 mnt. biarkan ade buih. ulikan adunan guna mixer, campurkan tepung gandum dan garam dlm campuran yis td. guna penguli dan uli low speed dlm 5-8 mnt hingga doh jadi licin dan elastik.
uli dan uli
da siapkan biarkan adunan hingga naik menggunung gtu. dlm masa 20 hingga 30 minit gop ar...
canaikan dalam dulang pembakar terus
toppingnye... leh sapu dgn sos yg kita suka, sos tomato + sos cili, nak sapu ngan sambal tumis pun boleh, sos bbq ke, sos pasta prego ke, sos carbonara ke.. sos tiram? apa2 pun bolehhh. heheheheheeee...
pastu tabur oregano atau italian herbs nk bagi ade feel pizza gtu. pe2 pun boleh. jnji penuh kan selera kita seme.
Tabur lada hitam, lauk2 yg disukai...ler r letak daging cincang brand ramly, isi ayam, udang, ikan bilis, crab stick, hotdog dan pe2 ler yg lah jadi feveret n penuhkan selera
klu x mkn jgn letak. tapi klu x letak mcm x chantekk jer!
Part paling best, tabur cheese,kalau guna cheese mozarella + cheddar lg sedap... mozarella yg akan jd bertali2 bila mkn tuu... klu parent aku digelar nye pizza basi. ahakssssss!!!
oven panaskn dulu ye dlm 5-8 mnt... pizza ni bakar suhu 180-190 selama 15-20 mnt. tapi stil bgantung ngn oven yer. thennnn... siap sudaaa.... da boley makan pun kan!