Thursday, April 30, 2015

paVLova kiKiN

Ptt ler bizness kikin maju giler. Sng jer wat pavlova upe nye. Masuk sutkabo wehhh... brite harian neh!

Monday, April 27, 2015

mR. MaMa!

3 ari duk ngn papa... mama sebok kat padang der... hheheheheehehe!
( gambo ehsan : mama jaa de vogue! )


mama jaa sajer carik bahan nk wat citer syahdu nie... hahahahahahaaaa! 

tipS iLangKan kaHak baYi

1) Air kelapa
Minum air kelapa yang pure, yang tanpa gula.
Nanti kahak keluar melalui hingus atau najis.

( dlm bnyk2 petua/tips hok diberi nie, aku mmg tertarik ngn hok nier. sebab siyesly mmg x perenah dgr lagi suh mnm air kelapa tanpa gula. masya Allah... besar nye Rahmat MU! )

2) Madu

Guna madu asli.
Cara : 1sudu madu + 1biji limau nipis + air
Kalau baby, madu + air
Guna air zam-zam ( ada molekul penyembuhan ) atau air musoffa


3) Teknik tepuk @ percussion
4) Gas nebulizer


Untuk cairkan kahak.
Kahak akan keluar melalui najis atau muntah

5) Rawatan makanan tambahan yang mengandungi Omega - ia membantu mencairkan kahak
6) 2 ulas bawang putih + minyak masak


Cara :
-bawang putih dibakar hingga lembut
-lenyekkan + cikit minyak masak
-lulur ke leher, dada, belakang baby

7) Daun kaduk + kapur + air

( da macam ala ala daun sireh erkkk.... ) 

Cara :
- daun kaduk + kapur + air di ramas-ramas
- lulur ke dada, leher, belakang baby

8) Kunyit hidup


Cara:
- bakar kunyit hidup
- gesek pada lesung batu
- ambil air pada lesung dan sapu pada hidung dan dada baby

9) Thermal steam therapy - duduk dekat air humidifier beberapa minit atau letak muka over mangkuk air panas
** Jika bayi hidung tersumbat boleh ambil ibu kunyit, sapu di batang hidung sampai ke dahi secara menegak.

moga mendapat panduan bersama... 

Sunday, April 26, 2015

20 miNit jER

@ taman bando... da ler sesak nak masuk dlm. adui lar. teruk tul kete parking kiri kanan jalan nk masuk. gerammmm tul... mujur x undur balik jer. cian plok kat budok kenit da kne tggl bnyk ari... huhuhuhuhuuu... but pe2 pun, harap my hero okey sbb dalam main lam 'belon' nie! 


pueh ati dapat melompatttt... suwitttt sgt! 
berguling plok! 
main lawan plok ngn qsya... sama naik jer 2 beradik nier!  
cubaan memanjat tangge... kne 'halau' ngn abam kawasan ler plok!
( x pe.... tunggu ler aku besor sket lagi...!!! )

taHap 0 taMat suDa


kenangan bersama peserta kursus pengadil bola jaring tahap 0 @ MSP
( tiada dalam gambar : peserta BOMBA yang kena balik awal & tukang amik gambo nier ler! )

tenkiu seme... uolzs mmg hebak! kih kih kih kih kih... 

3rD daY ngaDiL

sesi pagi... urusetia da ketor2 kaki nk main. x cukup player ari nier. aduyaaaiiiii....! 
pengadil2 nier pandai sangat blakon. tu ler masalah nye... da mcm leh wat filem da nye! 
taklimat 'brenstoming'... teguran dan menegur! pen dan buku nota jgn lupe. hafal skrip!!! 
pelik plok usetia nie pakai bibs GD. ahahahahahaaaaa... sentap mak main GD ner! 
ready utk berlakon n beraksi... 
our naib presiden! tqs sudi hadir. utk penutup kursus... sempoiiiiii der! 
barisan bakal pengadil peringkat daerah n kelab2... in sya Allah! 
sajer post hok nier... oppppsss! bakal pengantin pun sempat lagi kursus pengadil... 
tenkiu cgu rosnah n cgu suraya! 
tenkiu cgu rosnah n cgu suraya! perkongsian ilmu yang sgt bermanfaat... in sya Allah... 

Saturday, April 25, 2015

2nD daY meNGaDiL...

 morningggg peps! muka x sudohhh... sbb kne bangun pagiiiii @ ari sabtu! huwaaaaa.... kantoiiii! 
 dan lu selpie seround kat depan... 
hmmm... lepas nie leh wat lagi ler ! 
kumpulan diamonds... ade kucem jantan sekor! ahaaaakssss...
kumpulan ct ixora. ct ler sangat... lps nie abg sado nk join grp... x ct doh ler jadi nye... hahahahahahaaaa.... kompem best nie! 
kumpulan poyo! sangat poyo sbb otai duk lam kump nier... hehehehehe! 
cgu sue n cgu ros ngh bincang strategi kursus... opppsss! 

Friday, April 24, 2015

kuRsuS peNGadiL ntBaLL@MSP

wat kat pejabat godong aii weihhh... @ MSP jer! 
setel keje... terus join kursus pengadil ntball. alhamdulillah... seems everythng nmpok okey. btw pesday nie bnyk lagi mende nk kne improve nye... Moga terus mendapat tunjuk ajar dan dapat berkongsi ilmu ari nier... 
aku leh ler tumpang sekali kannnnn...! 
 membawa kan 2 org instruktor berpengalaman dan terlatih dari PBJM. in syaa Allah moga majlis ilmu ini dberkati... 
peserta lelaki tunggal dari UIA... kate nye srg laki x sampai lagi. waahhhhh... teruja plok nk tgk si kamil nie beraksi as pengadil blajaring... hik3! 
muka lama dan muka baru! selamat berkenalan seme... 
adesssss.... hok nie! sgt otai ler kannnn... ahakssssss! 

Tuesday, April 21, 2015

keK kuKuS oRen

bahan2 : 
10 biji telor 

(asingkan putih dengan kuning)
~ mesti ade sebab kenapa kte perlu asingkan putih n kuning, kan?! hanya pemberi resepi yg tahu kenapa. pembace resepi kne tahu selepas ngetez resepi! heheheheheeee.... ~ 

12 oz mentega
10 oz gula halus
9 oz tepung gandum
5 oz susu cair 
(boleh digantikan dengan 1 tins Nestle cream)
1 biji limau sunkist 

(kulitnya diparut, jusnya diambil 1 sudu teh)
~ boley ganti ngn jus oren jer ke nie? ~

1 sudu teh esen oren

~ ade jugek? lorrhhhhhh ~

1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus


Cara Membuatnya :

Mentega, esen oren, garam, kulit limau dan jusnya dipukul hingga gebu dan putih. 
Masukkan susu cair sedikit demi sedikit sambil dipukul adunan hingga mesra.
Pukul putih telor bersama baking powder hingga kembang. 
Masukkan gula sedikit demi sedikit hingga habis. 
Masukkan kuning telor sebiji demi sebiji hingga habis ke dalam mentega yang dikacau tadi hingga rata. 
Masukkan tepung, kacau rata dan tuangkan ke dalam loyang. 
Kukus hingga masak.

poPia NestUM seMPoi

1 bungkus popia
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula - kisar halus
1 cawan nestum - kisar halus
Lidi satay
Telur
Minyak masak

Gulung kulit popia dengan menggunakan lidi satay, tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur. Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengekalkan kelembapan dan mudah dipotong.
Potong kulit popia yang telah digulung tadi secara serong dengan gunting/pisau dengan jarak 1-2cm.
Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing. Angkat dan toskan.
Apabila sudah sejuk, tabur,horlicks, gula dan nestum kisar di atas kulit popia tersebut. 
Gaul hingga semua kulit popia disaluti bahan di atas. Simpan dalam bekas kedap udara.

https://www.facebook.com/ResepiSheilaRusly

roDonG LaMe inDuKSi

Sesudah subuh ari nie aku tjumpe rodong koi nie kt tepi opis aku... ade taklimat integriti kata nyeee!

Sunday, April 19, 2015

@tivtY paGi aHaD

Haisshhh... awal sekali ajk nk g tmn. Klu g tmn tasik nun kompem x dpt nk maen pnye. Smntara nok mikir menu bkfes neh... leh r lpk cni jp.

Saturday, April 18, 2015

saMpeRit suSU @ daHLia susU

Nth kali ke brape resepi nie aku share... buat dop jugek. Tp kali nie semngt bkobar2 nk wat. Sbb rase mcm senang jer. Sempoiii lak tu beb.....!!!

Jom terjah bahan2 nye ::

250gm buttercup - aku rase sebuku jer nie
1/2 tin susu pekat - boley mntk susu pekat mok esoh jer nehh... hhahhahaaaa
100gm tepung ubi
450gm tepung jagung
1 sudu teh vanila 
Ceri hiasan - xde ler terikat ngn ceri jer. Pe2 pun boley jer. Jnji sedap mate memandang der...

care2 nye... as usual ler beb. Nie klu org dop reti jer hok dop tahu nok wat mne dulu. Aku nie bsyukur ngt coz ade org sudi share resepi nie kt aku... lam mukabuku ler!!! 

Rajin ngt aku salin semule... kan! Azam thn nie time raye nok kne wat nie. Kne make sure papa dean siap kan dapor aku der... ishhhh3! Isu sentap nie beb....!!!!

CenDoL muStaFa sE!

Pekena cendol dulu b4 fetch derang kt sch... cuace sgt kne ngn cendol semangkuk. Lega rase ank tekok nie ble dpt telan cendol. Campur eskrim lak tu... sangat ler meneruja kan!!!

Da mcm meriah jer tempat nie sejak ade sediakan menu mskan tgh hari. But cust dtg stil ler oder cendol kt cni walau pun mkn nasi kt sblh... jadi tumpuan ler lps nie. 
Tetibe lak ade eskrim! Ehhh... sape order neh?
Huhhhh... start da! 
Selfie ma!
Klu bab bergambo...!!!