bukan nk kate lar. tapi kali nie sbb ade 'paksaan' dari anak dare nk wat utk rye. mentang2 ler baru dpt persetujuan nk rye kuantan thn nie. suke benor bnyi nye yerk! oleh krn da maleh nk belek resepi sedia ade lam blog nie, maka aku amik keputusan utk copy paste sekali lagi utk tatapan dan rujukan aku sok luse nti!
Puding Triffle
1 buku Swiss Roll
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly Strawberi
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastard
Whipping cream, blh juga ganti dengan yogurt
(sebelum nie macam x perenah isi pun mende alah nie beb...)
cam ne???
Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas cerah kalu nok tgk view hasil keunikannye... baru nampak lapisan nanti).
Tuangkan sedikit air fruit coktail ke atas swiss roll untuk agak2 lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.
Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air).
Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat.
Tuang di atas lapisan 1 tadi.
Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.
Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly (400ml) hingga mendidih. Masukkan serbuk jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang ke atas lapisan 3 (buah buahan).
Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry ke atasnya......
Senangkan....