Tuesday, June 30, 2015

kHasiat timUn haLia LemOn & puDiNa

Ramai di antara kita yang ingin mencari cara yang cepat untuk menghilangkan lemak badan yang terkumpul. Sekarang, tidak perlu lagi risau kerana terdapat cara yang lebih cepat untuk selesaikan masalah ini.
Minuman ajaib ini mengambil masa hanya beberapa minit untuk disiapkannya. Keajaiban mengenai minuman ini adalah ia sangat berkesan dalam meleburkan lemak perut yang berlebihan.
Untuk membuat minuman ini, kita memerlukan bahan-bahan berikut:
     • 8 ½ cawan air ditapis
     • 1 sudu teh halia parut (atau satu sudu halia organik serbuk akar)
     • 1/2 timun, dihiris nipis
     • 1/2 lemon, dihiris nipis
     • 12 daun pudina
Cara penyediaannya:
Campurkan semua bahan dan gaul sehingga sebati. Keluarkan kepingan lemon, halia dan daun pudina sebelum menuangkan minuman tersebut ke dalam gelas. Minum minuman ini untuk sepanjang hari. Jika tidak habiskan minuman itu pada hari yang sama, kita boleh menyejukkanya selama 2 hari.
Boleh minum minuman ini setiap hari dalam masa 4 minggu, kerana ia selamat dan sangat menghidratkan.
Bagaimana ia berfungsi dan mengapa ia begitu berkesan?
Semua bahan-bahan yang disenaraikan diatas mempunayai pelbagai manfaat kesihatan dan kesan pembersihan, tetapi apabila digabungkan, mereka mampu menghasilkan BOM yang sihat dimana ia membantu menyucikan badan dan membantu membuang lemak yang berlebihan.
Timun
Hasil carian imej untuk timun
timun adalah rendah kalori, bertindak sebagai diuretik, kaya dengan serat pemakanan dan membantu menjaga alkali badan. Timun adalah makanan yang sesuai untuk penurunan berat badan.
Halia
Hasil carian imej untuk halia
Dalam satu kajian, apabila seseorang individu minum minuman panas dengan halia, mereka berasa lebih kenyang dan mempunyai peluang kurang daripada makan berlebihan.
Lemon
Hasil carian imej untuk lemon
Walaupun pada dasarnya lemon mengandungi asid, tetapi apabila diproses di dalam badan manusia hasilnya adalah dalam keadaam beralkali. Lemon mengandungi kedua-dua sitrik dan asid askorbik,asid-asid lemah mudah dimetabolismakan dalam badan membolehkan kandungan mineral lemon untuk membantu pengalkalian darah (ph optmal darah ialah:7.35 – 7.45). Darah yang ber Ph rendah dari itu (berasid) sangat “subur” untuk sel-sel kanser dan bakteria jadi mengundang pelbagai jenis penyakit.
Pudina
Hasil carian imej untuk pudina
Pudina sebagi penahan selera makan. Tetapi sebenarnya ia memang penahan selera. Pudina bukan sahaja memberikan rasa segar malah dapat membendung rasa ketagihan untuk makan.
Air
Hasil carian imej untuk air
Air menyokong kehidupan kita, menghidratkan badan, meringankan sendi dan otot semasa senaman. Jika minum secara teratur ia dapat mengurangkan ketagihan makanan.