Monday, March 17, 2014

CheeSEcakE BisKUt - reSepi

cik epal kata (http://cikepal06.blogspot.com/) : cam nie ler cara yg plg simple nk wat cis cake sekut! berikut diberikan cara2 nk wat n leh try bile2 yg kte suka... 

Susu segar untuk celup-mencelup biskut..... 
Guna susu Low fat kalau nak kurus. Susu full cream kalau nak gemuk. Tak ada kena mengena pon.  Janji susu segar, tak kesah lah jenama dan jenis apa pon!


Cheesecake Biskut
~~~~~~~~~~~~~~~~~

bahan-bahan untuk dibuat ces cake sekut nier:- 

Cream cheese (250g)
1/2 tin susu pekat manis
Nestum
Biskut Hup Seng (deluxe crackers)
susu low fat

cara2 nk perabih bahan2 tadi :- 

1. Pukul cream cheese sampai 'lembik' guna stand mixer
2. Masuk kan 1/2 tin susu 
(kalau kuat manis, letak lah lebih. Kalau tak suka manis, kurangkan. tapi jangan letak satu tin susu pekat ni pulak, kang kencing manis pulak. carik penyakit)
3. Gaul-gaul sampai sebati.
(siappppppp...!!!)

4. sediakan susu segar. celupkan biskut dalam susu segar tu. 
(Jangan sampai lembik sangat. Cukuplah ala ala da basah da gtu...) 
5. Pastu susun dalam loyang.
6. Then sapu lah dengan cream cheese yang kita pukul tadi.
7. Pastu tabur nestum plok. 
8. Then ulang benda yang sama. Letak biskut >>cream cheese>>nestum.
9. Untuk topping atas sekali, tinggalkan cream cheese tu sedikit tebal daripada yang kita sapu dekat bawah-bawah layer biskut tu. 
10. Akhir sekali tabur nestum. 
11. Masuk dalam peti ais. Sejuk kan semalaman. 
12. Ehhh... da siap!!!! 

lorrrrrr... kne jadi cam gni rupenye ble da siap erkkkk... haru! 
yang pasti boley terbayang da kesedapan ces cake sekut nier... mmg kompem kne try nehhh....!!!!