Tuesday, October 1, 2013

oKTobeR - buLan ceGah kaNSeR

5 makanan untuk kurangkan risiko kanser payudara


Seperti yang kita sedia maklum, kanser payudara merupakan pembunuh nombor satu wanita di Malaysia. Pakar percaya gaya hidup yang berbeza dan tabiat makan tidak sihat merupakan faktor-faktor yang menyumbang kepada pembiakan sel kanser payudara terutama bagi wanita yang sudah menopaus. 

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik jika anda mula mengamalkan tabiat makan yang sihat bermula sekarang untuk mengurangkan risiko kanser payudara. Sempena dengan bulan mencegah kanser payudara, berikut adalah beberapa jenis makanan yang dapat membantu mengurangkan risiko kanser ini. Insya Allah...

Buahan dan sayur sayuran 

Buah buahan merah (lobak, tomato) oren dan sayur – sayuran yang kaya dengan karotenoid boleh mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 20 peratus. Karatenoid boleh didapati dalam tomato dan lobak merah. 

Ikan & kacang 

Asid lemak Omega 3 yang ditemui dalam ikan dapat meningkatkan sistem imunisasi seseorang dan juga melancarkan peredaran darah. Ia dapat mengurangkan risiko sebanyak 14%. Asid lemak ini juga boleh ditemui dalam kacang seperti mentega kacang . 

Buah beri 

Strawberi dan rasberi mengandungi kandungan asid elagik yang tinggi. Asid elagik bukan sahaja membantu mengurangkan risiko mendapat kanser payudara, tetapi juga kanser kulit, pundi kencing dan paru – paru bermasalah. 

Makanan yang mempunyai vitamin D 

Vitamin D boleh didapati daripada badam atau susu. Makanan ini mempunyai kandungan Vitamin D yang tinggi. 

Bijirin

Bijirin kaya dengan serat. Penyelidikan membuktikan bahawa dengan mengambil 10 gram bijirin sehari dapat mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 7 peratus.