Tuesday, July 7, 2015

ceLuP tePUnG puN soDaP!

- 1 kg sotong besar - cuci,potong bulat 1cm tebal & toskan atas penapis
- 7 ulas bawang putih - ditumbuk*, 2 sudu mkn rempah kari ikan* & 1/2 sudu mkn garam*
- 2 cawan tepung jagung, 1 cawan tepung beras, 4 sudu makan rempah kari ikan & 1 sudu teh garam - semua dimasukkan dlm bekas bertutup lalu digoncang2 supaya bercampur rata.
- 2 biji telur dikacau ringan & minyak utk mnggoreng terendam.

Hasil carian imej untuk sotong celup tepung

- gaul sotong yg tlh dihiris bulat bersama bahan2 bertanda* - ketepikan.
- pastu, celup sotong satu persatu dlm telur & terus golekkan dgn tepung campuran tadi. paling senang, goncang je bekas bertutup tu supaya tepung menyaluti sotong dgn rata.
- seterusnya goreng lah sehingga keperangan. jangan goreng terlalu garing nanti sotong akn jadi liat.
- campuran tepung tu jika berlebih, blehlah dibungkus dlm plastik & disimpan dlm esbok. bleh diguna lain kali
myresepi/kakbesah