Sedikit Bawang besar(potong dadu)
Jejari ketam
Cendawan butang
Jagung (dlm tin)
Isi ayam ( rebus dahulu kemudian siat2 halus isinya) : jangan buang air rebusan ayam ni ye
2/3 bj telur
2 ketul kiub pati ayam
Sedikit tepung jagung ( utk pekatkan kuah) - gaul dgn sedikit air
Jejari ketam
Jagung (dlm tin)
Isi ayam ( rebus dahulu kemudian siat2 halus isinya) : jangan buang air rebusan ayam ni ye
2/3 bj telur
2 ketul kiub pati ayam
Sedikit tepung jagung ( utk pekatkan kuah) - gaul dgn sedikit air
Air rebusan ayam tadi di guna semula... kalau kurang air tambahkan lg air...
Panaskan air rebusan... biar hingga menggelegak/mendidih
Selepas itu masukkan bawang besar... biar seketika...
Panaskan air rebusan... biar hingga menggelegak/mendidih
Selepas itu masukkan bawang besar... biar seketika...
masukkan ayam dan kiub pati ayam dan cendawan...gaul
Masukkn telur... sambil tuang telur sambil gaul
Masukkan perasa (garam/ajinomoto/gula)
Masukkan jejari ketam dan jagung..kemudian akhir sekali masukkan tpg jagung yg sudah d gaul dgn air td...gaul rata..
Jika kuah sup tidak pekat bolehlah d tambahkn lagi dgn tpg jagung..ikut suka ya
Masukkn telur... sambil tuang telur sambil gaul
Masukkan perasa (garam/
Masukkan jejari ketam dan jagung..kemudian akhir sekali masukkan tpg jagung yg sudah d gaul dgn air td...gaul rata..
Jika kuah sup tidak pekat bolehlah d tambahkn lagi dgn tpg jagung..ikut suka ya
~ leh wat ala2 masak steambot. mkn ngn mee or nasi panas2. pe2 pun boleh even nk makan sesajer pun x jadi mslh nye... ~