bilis? udang kering? boley blake ar ase nye tu...
meh usha resepi mudah nie...:
tepung gandum
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
(lemah selalu ble sebut bawang nie!)
Sedikit hirisan kubis (kalau suka)
Segenggam ikan bilis ~ dikopek & dikisar kering
Sedikit hirisan kubis (kalau suka)
Segenggam ikan bilis ~ dikopek & dikisar kering
(sedap juek ase kalu tambah udang kering kisar, kan...)
Garam secukup rasa
Air panas mendidih secukupnya (mesti yang baru mendidih!)
Garam secukup rasa
Air panas mendidih secukupnya (mesti yang baru mendidih!)
Cam mane nak sediakan nie yer... :
1. Gaulkan tepung gandum bersama bawang dadu, hirisan kubis, ikan bilis kisar serta garam hingga rata.
2. Bila tepung bergaul rata, tolakkan sedikit tepong ke tepi bekas/besen yang digunakan & buatkan sedikit ruang kosong untuk menggaul tepung. Tuangkan air panas sikit demi sedikit di tepi bekas yg 'dikosongkan' tadi. Gaulkan air panas & tepung dengan cara menggaul sedikit demi sedikit (jangan gaul kesemuanya nanti tepong tak masak). Bila tepung masak & pekat, tolak ketepi & tuang lagi air panas didih sedikit & gaul lagi bahagian tepung yang belum bergaul. Buat portion by portion sehingga semua tepung bergaul dengan air panas. Keadaan tepung akan jadi seakan2 doh ye...
3. Panaskan minyak secukupnya. Basahkan sikit tangan dengan air bersih lalu jemput sedikit doh sambil dikepal2 & bulat2kan lalu gorenglah sebiji demi sebiji adunan/doh jemput2 tadi sehingga masak & agak garing. Untuk dapatkan gorengan yang cantik.. kena selalu balikkan jemput2 sehingga garing sekata.
4. Angkat jemput2 & toskan & sedia untuk dihidangkan bersama sos kegemaran anda!
1. Gaulkan tepung gandum bersama bawang dadu, hirisan kubis, ikan bilis kisar serta garam hingga rata.
2. Bila tepung bergaul rata, tolakkan sedikit tepong ke tepi bekas/besen yang digunakan & buatkan sedikit ruang kosong untuk menggaul tepung. Tuangkan air panas sikit demi sedikit di tepi bekas yg 'dikosongkan' tadi. Gaulkan air panas & tepung dengan cara menggaul sedikit demi sedikit (jangan gaul kesemuanya nanti tepong tak masak). Bila tepung masak & pekat, tolak ketepi & tuang lagi air panas didih sedikit & gaul lagi bahagian tepung yang belum bergaul. Buat portion by portion sehingga semua tepung bergaul dengan air panas. Keadaan tepung akan jadi seakan2 doh ye...
3. Panaskan minyak secukupnya. Basahkan sikit tangan dengan air bersih lalu jemput sedikit doh sambil dikepal2 & bulat2kan lalu gorenglah sebiji demi sebiji adunan/doh jemput2 tadi sehingga masak & agak garing. Untuk dapatkan gorengan yang cantik.. kena selalu balikkan jemput2 sehingga garing sekata.
4. Angkat jemput2 & toskan & sedia untuk dihidangkan bersama sos kegemaran anda!
in syaa Allah... sempi jer nok wat nie. tgk bahan ade ke xde jer kan...