Wednesday, December 30, 2015

ChiCKen BUtteR HOmemaDe

 wink emoticon
Bahan bahan:
2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
2 sb butter
1 sb cili merah - cincang
1 pelepah daun kari
Beberapa keping cheese
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
Kiub ayam
Garam

Bahan perap:
Garam
Tepung kentucky ayam
2 Biji telur


Cara cara:
Perap ayam dengan bahan perap. Goreng ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.

Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.
Masukkan kiub ayam, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula. 
must try recipe niehhhh...