Tuesday, May 13, 2014

keK LapiS kuKuS cReaM CHeeSe

jom ler try wat... ngukus beli doh kan...! 
BAHAN A:
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tepung gandum
CARA-CARA:
- Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati. Masukkan telur di ikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK):
- 2 biji telur
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu kecil vanilla
- sedikit garam
- 1/2 cawan air panas didih
- 1/2 cawan susu segar/cair
- 1/2 cawan minyak jagung/masak
- 1 cawan tepung gandum*
- 3 sudu besar serbuk koko*
- 1 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil baking powder*
(*Bahan-bahan perlu diayak dulu)

CARA-CARA:
~ Pukul telur di dalam bekas lain bersama gula sehingga kembang. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam. Masukkan air panas, susu dan minyak. Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah diayak dan digaul sebati. Biarkan sebentar dan bahagikan kepada 2 bahagian.


CARA MEMASAK:
~ Panaskan kukusan dan balut  Dengan kain penutupnya. Guna api sederhana jer. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak. Tuang aduan coklat. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit. Buka aluminium foil dan tuang aduan cream cheese di atasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit. Setelah benar-benar sejuk boleh potong dan hidangkan.

Resepi Kek Lapis