sup tauhu telur
Tauhu telur - goreng dengan minyak yg betul² panas
Bawang putih - cincang
Serbuk lada hitam
Udang / isi ayam
Sos tiram - anggaran 2 sudu besar
Cendawan shimeji / fresh shitake
Lobak merah - hiris halus memanjang
Daun sup - hiris
Tepung ubi - bancuh dengan sedikit air (kalau nak ganti dengan tepung jagung pun boleh
2 biji telur - pukul dengan garfu
Garam
Serbuk perasa (kalau suka)
- Tumis bawang putih dengan sedikit minyak. Masukkan udang / ayam dan serbuk lada hitam
- Masukkan sos tiram,air dan cendawan
- Bila sudah mendidih,masukkan lobak merah dan perasakan dengan garam. Sambil kacau kuah sup tuang bancuhan tepung ubi. Jangan sampai bergentel
- masukkan tauhu yang sudah digoreng
- Perlahankan api...tuangkan telur yang sudah dipukul tadi secara lingkaran (maksudnya jangan tuang setempat)
- Biarkan dalam dalam beberapa saat. Tutup api kemudian baru dikacau. Tujuannya supaya telur tu nampak seperti bertali.
- Akhir sekali baru tabur daun bawang dan kacau rata
kredit resepi kepada Siti Zanariah Khalit