Friday, January 15, 2016

potaTo weDGes aLaaa KFC gTU

1. Kentang (Sebanyak yang diperlukan untuk makan)
2. Garam
3. Pati Ayam
4. Tepung gandum
5. Serbuk Lada Hitam


Cara - Cara Membuat :
1. Kentang direndam di dalam air panas 2 minit. Potong kentang seperti potong epal atau kat KFC tu. Kalau tak potong kulit pun takpe.. lagi ok.
2. Rebuskan kentang di dalam air. Campur garam dan pati ayam secukup rasa, tapi jangan la banyak sangat. perlu rebus gop untuk melembutkan tekstur kentang.
3. Keluarkan kentang dari rebusan. Untuk memastikan kentang sudah boleh dikeluarkan, gunakan garfu dan cucuk pada kentang. Kalau garfu dah termasuk dalam kentang, maknanya sudah boleh dikeluarkan. Tapi pastikan jangan lama sangat rebus. Nanti kentang lembut sangat.
4 Panaskan minyak dalam kuali. Minyak mestilah boleh menenggelamkan kentang-kentang itu nanti.
5.Kentang-kentang tadi dibalutkan dengan tepung gandum dan lada hitam. Lagi banyak lada hitam
lagi pedas. 

6. Goreng wedges semuat kuali sehingga warna agak keperangan dan angkat.
7. Boleh la dihidangkan bersama mayonis dll.

feveret my kids... emmm... nk kne wat ke? KFC da dekat da ngn umoh...! goner terrrr....