Monday, March 16, 2015

tiRaMisU?

nama pelik. tapi aku jer hok rase gtu. pd hal da mmg lame da nie pun! dare to try... pantang sket ler klu nmpok hok xyah bako2 nier. cepat jer leh ajak anak dare wat nie... 

bahan nye:-

1 peket biskut - dari apa-apa jenis (saya guna biskut cream creakers)
1 tin susu cair - saya guna susu full cream Dutch Lady
1/2 tin susu pekat - saya kurangkan sebab tak suka manis sangat
4 sudu makan tepung kastard
1 cawan air
Secubit garam 
Serbuk milo

cara nye:-
Satukan susu cair, susu pekat, tepungkastard, air dan garam ke dalam periuk.
Menggunakan api yang perlahan, masak dan kacau campuran kastard hingga adunan menjadi likat.
Tutup api.

Susun biskut dalam bekas/ loyang.
Masukkan adunan kastard supaya menutupi lapisan biskut dan ratakan. Taburkan serbuk milo.

Susun lagi lapisan biskut di atas lapisan kastard tadi. Lapiskan lagi dengan adunan kastard dan taburkan milo. Ulang langkah ini hingga habis.
Lapisan atas sekali, lapiskan dengan adunan kastard dan lebihkan taburan serbuk milonya.
Simpan biskut tiramisu ini di dalam peti sejuk selama 2 - 3 jam.
Hidangkan.