
Bahan-bahan :-
ikan kembung yg telah dibersihkan
air (ikut berapa byk kita nak kuah dia)
garam, perasa
1/2 biji bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
1 biji lada besar - hiris halus
Cili api - hiris halus - ikut nak pedas mana
1/2 cawan asam jawa
2 sudu besar gula
sedikit belacan
asam limau (optional) aku suka letak ni, lebih wangi

Cara-caranya :-
Rebus ikan dengan air sehingga masak.
Masukkan belacan & asam jawa, garam & perasa.
Satukan kesemua bahan hirisan ke atas ikan..Perahkan asam limau
Tunggu masak, siap..makan dgn nasi putih..wallahhhh
Boleh juga di satukan kesemua bahan2 dan di kukus sampai masak.
*TIPS : jangan masak lama kulit limau tau, nanti akan keluar rasa pahit. So, selalunya, aku akan perah limau dan letak limau ni bila api dah dipadamkan.. sekadar nak mencantikkan hidangan kita.