tu pun nk share... tapi rase mcm terpanggil nk share resepi nie. kot ler ade sedikit kerajinan leh ler layan kan... kot ler!
bahan2 :-
1 ekor ayam - belah 4 bhgn
minyak masak utk goreng ayam ket g ar
bhn perapan... alaaaa... hok nie lemah nie sbb kne perap! aku nie mmg da ala ala rajin sgt kalu bab memerap nie guyzs! kih kih kih kih kih...
2 sudu besar jintan manis - agak2 aku kenal dak ngn mende alah nie erkkk? 😆
1 sudu besar jintan putih 😆
2 inci halia - sib baek kenal halia tu cm ner kan! 😀
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai serai
2 inci kunyit hidup / serbuk kunyit sudoh!
garam
cara2 nye :-
kisar seme bahan perapan then lumur pada ayam dan perlu diperap kan. selama mane kte make it dlm sejam jer gtu. tgk kerajinan ler.
lps da perap dlm sejam tu, acer kte rebus dulu ayam tadi yag kte perap tu... haaaa... pelik jugek resepi nie tapi kte kne try ar ikut arahan tu kan... kih kih kih. jgn menderhaka resepi. mak maroh! 😖
da siap rebus, tos kan dulu. amik lagi bahan perapan tadi, lumur ler semule pada ayam hok da direbus tu.
sementara tu jgn lupe lak panaskan minyak masak yg boleh menenggelamkan ayam yer.
then baru ler kte goreng ayam sampai kekuningan. da masak, leh angkat n toskan minyak. siap!!!!!
😀😀😀